راه پلههای برتر دنیا از مشهورترین معماران (بخش اول)

راه پلهها از نظر عملکردی و زیباییشناختی همیشه بخشی جداییناپذیر از طراحی ساختمانها بودهاند و شکی نیست که معماران در همه جای دنیا، راهپلهها را طراحی کردهاند. گذشته از این، راهپله، هستۀ گردش داخلیِ خانه است. صرفنظر از آسانسورها و پلههای برقی، معماران تمایل دارند پلههایی خلاقانه بسازند، چون هدف مهم نیست، مهم لذت بردن از مسیر رسیدن به هدف است.





۱-     غذاهای لبنی وِراگدِنهِل در هلند از معمار ماس و EeStairs

شرکت هلندی Maas Architecten برای طراحی دفتر مرکزی یک تولیدکنندۀ لبنیات هلندی انتخاب شد که گواهینامۀ طراحی ساختمان BREEAM-NL پنج ستاره دریافت کرده است. در مرکز این دهلیز عظیم، یک پلکان بصری چشمگیر با طرح مارپیچ سفید قرار دارد. مواد و پرداختی بکار رفته در آن رنگی شفاف دارد که به آن جذبه و دوام بیشتری داده همچنین این راه پله، بازتاب و مقاومت خوبی در برابر خراش دارد.


۲-    پلکان خودایستا در کاخ ایتاماراتی در مقر وزارت روابط خارجه برزیل از اسکار نیمایر

کاخ ایتاماراتی مقر وزارت روابط خارجۀ برزیل است و اسکار نیمایر فقید آن را طراحی کرده است. این پلکان مارپیچ زیبا و خودایستا از بتن مسلح ساخته شده و طبقات و باغ داخلی طراحی شده توسط نقاش منظره، روبرتو برل مارکس را به هم پیوند میدهد. این پلکان را به نوعی شاهکار معماری معاصر میدانند.


 

۳-    پلکان شناور در گالری هنری دادگاه واکر اُنتاریو از فرانکگری

دادگاه واکر اُنتاریو نخستین ساختمان معماری با نام فرانک گری در شهری است که در آن به دنیا آمده است. طرف جنوبی ساختمان، دو پلکان مارمانند یکسر معلق، در دو طرف دارد. راهپله پنجرههایی را در تمام جوانب با نورگیرهای بزرگ سقفی و نور قیفی در طبقۀ آخر دارد. کل فضا با یک جریان هماهنگ همسان شده است.


 

۴-    پلکان فولادی تندیسی در موزه هنرهای معاصر MAXXI در رم  از زاها حدید

موزه همانطور که معماران گفتهاند، «نگهدارندۀ اشیاء نیست، بلکه جایی برای نمایشِ هنر است». پلکان فولادیِ تندیسی، مسیرهای همپوشان را به هم متصل میکند و بنابراین به کل موزه ظاهری تعاملی و پویا میدهد. رنگ مشکیِ متضاد پلکانِ معلق، برای تجسم بخشیدن «بیثباتیِ آشفتۀ زندگیِ مدرن» به دیوارهای سفید موزه طراحی شده است.


 

۵-    پلکان مارپیچ در تالار شهر لندن از نورمن فاستر

نورمن فاستر معمار معاصر سال ۲۰۰۲ در کرانۀ جنوبی تیمز در انگلستان، یک پلکان مارپیچی پیچیده برای تالار شهر لندن طراحی کرد. کل این سازه، با پلکانی که ۵۰۰ متر و تا طبقۀ آخر امتداد دارد قابل دسترسی است.


 

منبع:

architizer.com