چسب کاشی چیست؟
چسب کاشی یک نوع چسب است که برای چسباندن کاشی و سرامیک به سطوح مختلف مانند دیوار و کف استفاده میشود. این چسبها معمولاً از مواد شیمیایی مانند پلیمرها، رزینها و مواد پرکننده تشکیل شدهاند و برای ایجاد چسبندگی قوی و دائمی بین کاشی و سطح مورد نظر استفاده میشوند. چسب کاشیها معمولاً در دو نوع پودری و خمیری تولید میشوند که برای استفاده از نوع پودری باید آن را با آب مخلوط کرد.
مواد تشکیل دهندۀ چسب کاشی چیست؟
چسب کاشی یک نوع سیمان پرتلند غیر آلی پلیمری بوده که با ذرات و مواد شیمیایی اصلاح شده بر پایه سیمان تقویت شده با پلیمر، سنگ سیلیکای درجه بندی شده، رزینهای مصنوعی به همراه تقویت کنندۀ چسب و حاوی مواد شیمیایی مخصوص جهت افزایش چسبندگی و کارپذیری تولید و مصرف میشود. در واقع چسب کاشی ملات اختصاصی است که برای چسباندن و نصب کاشی و سرامیک مورد استفاده قرار میگیرد.
موارد استفاده از چسب کاشی؟
چسب کاشی برای نصب کاشی و سرامیک بر روی دیوارهای بتنی، گچی و سیمانی و انواع قطعات پیش ساخته و سطوح قدیمی کاشیکاری شده، یعنی کاشی روی کاشی و سرامیک روی سرامیک، سنگ، گچ، چوب، آجر و موزاییک روی انواع زیرسازیها مورد استفاده قرار میگیرد. این چسب حتی برای نصب انواع قطعات پلیاستایرن فشرده، یونولیت، که به عنوان عایق حرارتی در نماهای داخلی و خارجی استفاده میشود نیز مناسب است. این چسب به عنوان چسب سرامیک، چسب آجر، چسب سنگ و چسب بتن نیز شناخته ميشود.
مزایای استفاده از چسب کاشی
۱. قدرت چسبندگی بالا
چسب کاشی با توجه به کاربرد انواع افزودنیهای شیمیایی و مواد چسبنده مضاعف با خواص ارتجاعی بالا که باعث بالا بردن مقاومت چسب میشود از لحاظ مقاومت و قدرت چسبندگی بر ملات ماسه سیمان برتری دارد و در طول زمان قدرت چسبندگی خود را حفظ مینماید.
۲. سرعت اجرای بالا
چسب کاشی مخصوصاً چسب کاشی خمیری بدلیل آماده مصرف بودن نیازی به اضافه کردن هیچ مادۀ دیگری نداشته و بلافاصله قابل مصرف است. نوع پودری آن را هم میتوان با آب مخلوط و بعد مورد استفاده قرار داد و برخلاف ملات ماسه سیمان نیاز نیست برای آماده سازی ملات آن زمان زیادی را صرف نمود.
۳. کیفیت اجرای بهتر
چسب کاشی بدلیل کنترل دقیق مقدار مصرف آن که بطور متوسط ۲ الی ۳ سانتیمتر است و حجم بسیار کم مصرفی آن نسبت به مصالح قدیمی، سبب افزایش فضای داخلی خواهد شد. چسب کاشی از انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار است و همچنین در مقابل گرما و رطوبت و سرما و حتی مایعات قدرت چسبندگی خودش را حفظ می نماید و همچنین به محض چسباندن کاشی به سرعت خشک نمیشود، به همین دلیل کاشی کار میتواند در جای درست نصب و در صورت نیاز قطعات نصب شده را جابه جا کند.
۴. کم کردن بار کف سازی و بار مرده طبقات
چسب کاشی با مصرف متوسط ۲ الی ۳ سانتی متر در هر متر مربع، وزن بار مردهای که به سازه منتقل مینماید در حدود ۵ الی ۶ کیلوگرم در هر متر مربع است ولی برای همین میزان ملات ماسه سیمان در هر متر مربع، بار مردهای که به سازه منتقل میشود در حدود ۴۰ کیلوگرم در هر مترمربع است.
معایب استفاده از چسب کاشی
۱. عدم مقاومت در برابر رطوبت: چسب کاشی ممکن است در برابر رطوبت و آب ضعیف باشد و در نتیجه کاشیها ممکن است جدا شوند.
۲. عدم مقاومت در برابر حرارت: چسب کاشی ممکن است در برابر حرارت ضعیف باشد و در نتیجه کاشیها ممکن است جدا شوند.
۳. عدم مقاومت در برابر شوک: چسب کاشی ممکن است در برابر شوک ضعیف باشد و در نتیجه کاشیها ممکن است شکسته شوند.
۴. عدم مقاومت در برابر اشعه UV : چسب کاشی ممکن است در برابر اشعه UV ضعیف باشد و در نتیجه کاشی ها ممکن است رنگ خود را از دست بدهند.
۵. عدم مقاومت در برابر مواد شیمیایی: چسب کاشی ممکن است در برابر مواد شیمیایی ضعیف باشد و در نتیجه کاشیها ممکن است آسیب ببینند.
۶. نیاز به زمان بیشتر برای خشک شدن: چسب کاشی برای خشک شدن به زمان نیاز دارد و در نتیجه نمیتوان فوراً بعد از چسباندن کاشیها، از آن استفاده کرد.
انواع مختلف چسب کاشی
چسب کاشی عمدتا به دو دسته اصلی زیر تقسیم بندی میشود :
۱. چسب کاشی خمیری
۲. چسب کاشی پودری
چسب کاشی پودری یا چسب کاشی خمیری؟
چسبهای کاشی پودری به چند دلیل مهم، برتر از چسبهای کاشی خمیری هستند :
۱. قیمت چسبهای کاشی پودری نسبت به چسبهای کاشی خمیری ارزانتر و مقرون به صرفهتر هستند.
۲. مقدار مصرف چسبهای کاشی پودری در هر متر مربع کاشیکاری نسبت به چسبهای کاشی خمیری کمتر است.
۳. چسب کاشی خمیری چون با آب مخلوط شده و آماده مصرف میباشد تاریخ مصرف کمتری نسبت به نوع پودری آن دارد.
۴. ترکیبات شیمیایی و مواد مصرفی به کار رفته در تولید چسبهای پودری برتری خاصی نسبت به نوع چسب خمیری دارد و موارد استفاده از چسبهای پودری بسیار بیشتر از چسبهای خمیری است.
۵. چسبهای کاشی پودری تنوع تولید بیشتری نسب به چسبهای کاشی خمیری دارند، به عنوان مثال چسب کاشی پودری ضد اسید، چسب کاشی پودری پرسلان و چسب کاشی پودری ضد آب را میتوان نام برد که مقاومت در برابر حملات اسیدی، مقاومت در برابر آب و رطوبت، افزایش مقاومت در گذر زمان، مقاومت در برابر باکتریها از مشخصات شاخص این نوع چسبها است.
۶. استانداردهای بین المللی چسبهای خمیری را جهت استفاده در داخل استخرها و دیوار اطراف آن و محوطههای رو باز و همچنین کاشیکاری ساختمانهای سواحل دریا پیشنهاد نمیکنند.
مرجع: مقالات علمی ایران ایمارت